10 tips til å skrive en nyhetsartikkel
Skal du skrive en nyhetsartikkel for en bedrift, og sliter med å vite hvor du skal begynne? Her en en sjekkliste.
1. Tenk over hvilke nyhetskriterier en journalist ville jobbet ut fra. Huskeliste: VISA. Saken bør være Vesentlig, Interessant, Saklig og Aktuell. (Innenfor journalistikken er konflikt å regne som et pluss. Konflikt kan også være motsetninger.) Man kan som regel ikke huke av på alle kriteriene, men jo flere, jo bedre.
2. En dårlig tittel forteller alt, og overlater ingenting til fantasien. Eksempel: «Fantomselskapet AS ansetter Ola Nordmann til å forvalte eiendom.» SNORK! Hvor er lidenskapen og mennesket hen? Kan man finne en funfact for å presentere den nyansatte som et helt menneske? «—Jeg lever for tomter og tango» skaper en nysgjerrighet, i det minste.
3. En ingress (den korte teksten under overskriften) bør ikke overskride 20-30 ord, og skal tease leseren til å lese hele brødteksten. Hold igjen på det saftige! For å fortsette på eksempelet over: «Nyansatte Ola Nordmann mener dans og eiendomsforvaltning har mye til felles. Nå tar han bestemte skritt mot nye porteføljer.»
4. Folk selger til folk. Bruk menneskene i bedriften for alt det er verdt.
5. Husk at majoriteten av leserne ikke er innvidde. Ikke tenk at det er styret du skal tilfredsstille når du henvender deg ut mot markedet. Tall og titler dreper leseflyt.
6. Om du på død og liv må ha med en lang tirade om tall og titler, trekk det ut i en faktaboks i margen, eller på slutten av artikkelen.
7. 400 ord er en grei makslengde.
8. Hvis du tenker at saken er verdt en pressemelding, kan det være lurt å stille kontrollspørsmålet: «Ville folk utenfor mitt fagfelt vært interessert i å høre om dette på en middag eller fest?»
9. Gode bilder! Hva er et godt bilde? Bortsett fra det tekniske, så er levende og relevante situasjoner et pluss. Vi vil heller ha Ola Nordmann på befaring i strandsonen, enn bak Macen på kontoret.
10. Tør å skill deg ut gjennom teksten. Dyrk lidenskap og særegenheter.